pi膮tek, 23 lutego 2018

Eksperyment na gryc(z)ance馃槈

Przepis ten dedykuj臋 Kajmaniaczce馃榿


Gryczana na s艂odko

  • p贸艂 szklanki kaszy gryczanej
  • p贸艂 szklanki soku jab艂kowego
  • p贸艂 szklanki wody
  • jedna suszona morela
  • p贸艂 gruszki
  • szczypta cynamonu
  • szczypta kurkumy
  • p贸艂 艂y偶eczki miodu
  • 艂y偶eczka kakao
Jako艣 tak nudno si臋 zrobi艂o ostatnio przy tych naszych 艣niadaniach, tylko ry偶-jaglana-jajka-ry偶-jaglana-jajka... Poza tym Ry艣 jest chory i niestety, ma ma艂y apetyt. Doprowadza mnie to do szale艅stwa i skrajnej paniki, bo z mojego 艂akomczuszka nagle zrobi艂 si臋 niejadek. I ju偶 mam wizje, 偶e chudnie, 偶e ma anemi臋, 偶e jest g艂odny itede itepe. Oczywi艣cie wiem, 偶e zag艂odzi膰 si臋 nie da, ale i tak panikuj臋, jak to ja. Dodatkowo przy chorobie wy艂a偶膮 mu kolejne z臋by, i to te偶 nie wzmaga apetytu. No wi臋c kombinuj臋. I tak wykombinowa艂am t臋 gryczank臋. By艂 to nasz miodowy debiut, wprawdzie Ry艣 jeszcze nie sko艅czy艂 roku, ale mi贸d mamy "sw贸j", z dobrego 藕r贸d艂a, wi臋c doda艂am p贸艂 艂y偶eczki. 

Wod臋 i sok zagotowa膰, doda膰 gruszk臋 start膮 na du偶ych oczkach, przep艂ukan膮 kasz臋, pokrojon膮 drobno morel臋, cynamon i kurkum臋. Gotowa膰 10 minut lub d艂u偶ej, a偶 kasza wch艂onie ca艂y p艂yn. Kilka minut przed ko艅cem doda膰 kakao. Troszk臋 ostudzi膰 i doda膰 mi贸d.
Ba艂am si臋 tego eksperymentu, bo nigdy nie jad艂am kaszy gryczanej na s艂odko, ale by艂a naprawd臋 smaczna! Ma艂a r膮czka wyci膮ga艂a si臋 niecierpliwie do talerza, jak robi艂am zdj臋cie, tak Rysiowi smakowa艂o:)



5 komentarzy:

  1. Hahaha馃槀 szczerze - rozbawi艂a艣 mnie. Nie wierz臋, 偶e cokolwiek z kasz膮 gryczan膮 mo偶e by膰 dobre, ale te smakowite paluszki Rysia zach臋ci艂y mnie do podj臋cia pr贸by 馃槉

    OdpowiedzUsu艅
    Odpowiedzi
    1. 馃槀馃槀nie b臋dzie Ci smakowa艂o, pachnie kasz膮 馃槈ale mo偶e z bia艂膮?

      Usu艅
  2. Przyznam szczerze, 偶e sama zjad艂abym takie 艣niadanie :)

    OdpowiedzUsu艅
  3. Bardzo ludzie kasz臋 gryczan膮 i ch臋tnie j膮 jadam

    OdpowiedzUsu艅
  4. U nas repertuar te偶 ciekawy: kanapka z miodem - kanapka z keczupem - par贸wka dla doros艂ych. I co? I nic innego nie musi by膰. Mo偶e jeszcze sucha bu艂ka.

    OdpowiedzUsu艅