poniedziałek, 19 lutego 2018

Rabarbarowe lato w słoiku

Robicie przetwory? Pewnie nieczęsto. Bo trudno, bo długo, bo się nie chce.
Ale ten przepis musicie wypróbować! Zrobienie tej konfitury zajmuje chwilkę, a smak...mmm, pychotka:)
Przepis jest mój własny tym razem:)


Konfitura z rabarbaru


  • 1 kg rabarbaru 
  • 250 g cukru
  • kilka ziaren kardamonu

Rabarbar myjemy, odcinamy końcówki, jeśli mamy niezbyt młode łodygi, możemy je obrać, ale nie jest to konieczne.  Kroimy na kawałki ok. 1 cm.  Rabarbar razem z cukrem umieszczamy w dość płytkim i szerokim rondlu i smażymy, aż rabarbar się rozpadnie. Zdziwicie się, jak szybko to nastąpi:) Pod koniec dodajemy przetarty w moździerzu kardamon. Przekładamy do czystych, suchych słoiczków, dobrze zakręcamy, ustawiamy do góry dnem i zostawiamy tak na noc. Po tym czasie dekielki powinny się zassać:) 
Z tej ilości składników wyjdą nam dwa, trzy słoiczki. Jeśli ktoś lubi słodsze konfitury, można dodać więcej cukru. Dla nas ta ilość jest w sam raz. Ryś ze smakiem oblizuje łyżeczkę:)
Zapiszcie sobie ten przepis i wróćcie do niego latem, bo warto. Przygotowanie tej konfitury nie jest praco ani czasochłonne, a cudownie jest poczuć lato w bure, zimowe dni. No i jest po prostu pyszna:)


5 komentarzy:

  1. To nic tylko czekać na rabarbar. Z tym kardmonem na pewno pyszka.

    My robimy przetwory, gdy mamy płodny w owocowe plony rok na działce. Przerabiamy papierówki, morele i ja robię kilka słoiczków jeżyn w cukrze. Ale w zeszłym roku to nie było czasu nawet trawy skosić...

    OdpowiedzUsuń
  2. Przetwory robią moi rodzice a ja chętnie zjadam ;) Oj pysznie to u Ciebie wygląda :))Zjadłoby się na kanapeczkę, albo do naleśniczka.

    OdpowiedzUsuń
  3. Przepis wydrukowałam i na pewno go wypróbuję latem :)

    OdpowiedzUsuń
  4. Ja przepadam za rabarbarem. Przywołuje wspomnienia ogrodu dziadków. A konfitury nigdy nie jadłam.

    OdpowiedzUsuń